ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΡ. ΑΡΚΑΔΙΑ-ΜΑΝΗ 3 ΜΕΡΕΣ

  • Περιγραφή

Ζωντανή πόλη με μεγαλύτερο ατού της την προνομιακή θέση πάνω στη μεγάλη παραλία, στο μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου. Το ενδιαφέρον σας θα μοιραστεί ανάμεσα στην παραλιακή περαντζάδα και στην παλιά πόλη με το κάστρο. Η παραλιακή λεωφόρος Ναβαρίνου είναι το υπ’ αριθμόν ένα meeting point της πόλης και το καλύτερο σημείο εκκίνησης για να μπείτε στους ρυθμούς της. Κατά μήκος της είναι μαζεμένα ορισμένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης για καφέ, φαγητό ή ποτό, αλλά και ξενοδοχεία. Προχωρώντας προς τα ενδότερα, η οδός Αριστομένους, με το φαρδύ πεζοδρόμιο, τα μαγαζιά και τα δεκάδες cafes είναι η καρδιά της Καλαμάτας. Στο βόρειο άκρο της βρίσκεται το Δημαρχείο και η πλατεία 23ης Μαρτίου, απ’ όπου αρχίζει η Παλιά Πόλη, η οποία εξελίσσεται σε σοφιστικέ πιάτσα για καφέ και ποτό, και στο νότιο άκρο της το Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένας δημοφιλής χώρος πρασίνου με φόντο τα παλιά βαγόνια. Ο λόφος της Βέργας είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε την πόλη από ψηλά και αγαπημένο spot για βραδινή έξοδο. Επισκεφτείτε την ιστορικότερη πλατεία της πόλης, με επίκεντρο το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Εδώ, κατά την παράδοση, κηρύχθηκε στις 23 Μαρτίου η Επανάσταση του 1821. Η πλατεία περιβάλλεται από όμορφα νεοκλασικά κτίρια και ενώνεται με το ιστορικό κέντρο της πόλης με ένα γραφικό πεζόδρομο. Το κάστρο της πόλης που αποτελεί δείγμα των κάστρων που ίδρυσαν οι Φράγκοι στην Πελοπόννησο και προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη την Υππαπαντή, την πινακοθήκη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος» το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο που διαθέτει πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού ως τους ρωμαϊκούς χρόνους και τέλος το ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η Μέρα: Δημητσάνα – Βυτίνα - Καλαμάτα
Συγκέντρωση το πρωί στο σχολείο και αναχώρηση για την ορεινή Αρκαδία. Άφιξη στην όμορφη και γραφική Δημητσάνα, έναν διατηρητέο οικισμό, γεμάτο μνήμες, ιστορία και μύθους. Η πόλη είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τις νεροτριβές της, ένα Μουσείο Ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα Βυζαντινά και τα Εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, τη Βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της. Θα πάμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο δημιουργήθηκε το 1997 και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, που προβάλλει την τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής με κινητήρια δύναμη το νερό. Συνεχίζουμε για την όμορφη Βυτίνα, το πετράδι του Μαίναλου. Η πόλη απλώνεται μέσα στο Μαίναλο, που την οριοθετούν και την αρωματίζουν τα έλατα και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της, που εδώ και χρόνια θεωρείται ως θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και αναχώρηση για Καλαμάτα. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Μέρα: Αρχαία Μεσσήνη – Μεθώνη - Πύλος
Μετά το πρόγευμα, αναχωρούμε για την Αρχαία Μεσσήνη, όπου θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της. Στη συνέχεια, αναχωρούμε για τη Μεθώνη, όπου θα επισκεφτούμε το κάστρο της πόλης. Οι εντυπώσεις μας, όμως, ολοκληρώνονται με την επίσκεψη μας στην Πύλο, όπου ο όρμος του Ναβαρίνου φιλοξενεί το έντονο νησιώτικο χρώμα και τις χαρακτηριστικές καμάρες των κτιρίων της από το 1829. Σκαρφαλωμένη ανάμεσα σε δυο λόφους, η Πύλος κτίσθηκε πάνω σε σχέδια Γάλλων Αξιωματικών. Στην κεντρική της πλατεία και ανάμεσα στα πανύψηλα πλατάνια, συναντάμε το μνημείο των Τριών Ναυάρχων. Αφού γευματίσουμε στα ταβερνάκια που βρίσκονται στην παραλία, θα δούμε στη δυτική πλευρά της πόλης, το Νιόκαστρο, (έργο των Τούρκων-1503), ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Τέλος, επιστροφή και δείπνο στο ξενοδοχείο. Ομαδική έξοδος (προαιρετική). Διανυκτέρευση.

3η Μέρα: Καρδαμύλη – Αρεόπολη - Αθήνα
Μετά το πρωινό, αναχώρηση για Καρδαμύλη. Η Καρδαμύλη είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία, η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία του ιστορικού οικισμού της Παλαιάς Καρδαμύλης. H παραθαλάσσια Καρδαμύλη υπήρξε η έδρα των Καπεταναίων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αφού από εδώ γίνονταν οι βασικές προετοιμασίες για την επανάσταση κατά των Τούρκων. Θα περιηγηθούμε στη πόλη, όπου κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα και κοντά στην επάνω Καρδαμύλη, βρίσκονται οι Ελληνιστικοί λαξεμένοι θαλαμοειδείς τάφοι των «Διόσκουρων», χαρακτηρισμένοι ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Εξαιρετικά αξιόλογο είναι το οχυρό συγκρότημα των «Τρουπάκηδων – Μούρτζινων», που βρίσκεται στην Πάνω Καρδαμύλη, σε φυσικό οχυρωματικό ύψωμα στη νότια όχθη του χείμαρρου Βυρού. Στην είσοδο του κάστρου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων, ένα έργο που φανερώνει την οικονομική ισχύ και την ευρωστία της οικογένειας. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε το παλιό ελαιοτριβείο και το σαπωνοποιείο στο μόλο, τα ερείπια της ομηρικής ακρόπολης, το πανέμορφο νησάκι Μερόπη μπροστά στο παλιό τελωνείο, το χωριό Προάστειο και το χωριό Σταυροπήγιο, με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια. Αναχώρηση για Αρεόπολη. Η Αρεόπολη (ή για τους παλαιότερους, Τσίμοβα) θα μπορούσε να συναγωνιστεί σε ομορφιά τη Μονεμβασιά. Το πρωί λιάζεται νωχελικά στις πλακόστρωτες πλατείες της, ενώ το βράδυ ζωντανεύει, καθώς οι επισκέπτες της πλημμυρίζουν τα σοκάκια, αναζητώντας μια καλύτερη γωνία για να τραβήξουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες των διακοπών τους, λίγο πριν καθίσουν κάπου για φαγητό. Θα θαυμάσουμε τους παραδοσιακούς πύργους της πόλης, την κεντρική πλατεία όπου ξεκίνησε η επανάσταση κατά των Τούρκων και υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό. Το απόγευμα, αναχώρηση για Αθήνα, άφιξη στο χώρο του σχολείου. Τέλος εκδρομής.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ !!!

Μπορούμε ακόμα να επισκεφτούμε την Κορώνη, τον υδροβιότοπο της Γιάλοβας, την Καστρούπολη του Μυστρά, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, ακόμα και την Αρχαία Ολυμπία!!!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ :

ELITE CITY RESORT 4*   www.elite.com.gr  
PHARAE PALACE 4* www.pharae.gr  
AKTI TAYGETOS 4*  www.aktitaygetos.gr
HORIZON BLUE 5*   www.horizonblu.gr/el

Συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.