ΔΗΛΟΣ – ΤΗΝΟΣ – ΜΥΚΟΝΟΣ 3 ΗΜΕΡΕΣ

  • Περιγραφή

Οι μεγάλες συγκινήσεις της Τήνου σας περιμένουν στην ενδοχώρα, στον ανεμοδαρμένο δρόμο για τον Πύργο, γενέτειρα των Χαλεπά, Λύτρα, Φιλιππότη, και τα μουσεία του (το σπίτι του Χαλεπά και το ατμοσφαιρικό και υπερσύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς). Στα οπωσδήποτε αυτής της διαδρομής οι στάσεις στην Καρδιανή και τα Υστέρνια για την κυκλαδίτικη αύρα και το πανοραμίκ στο Αιγαίο και στον Όρμο Υστερνίων και τον Κτικάδο για φαγητό σε κάποια από τα καλύτερα ταβερνάκια του νησιού. Αν ο Πύργος και η Χώρα σηματοδοτούν την ορθόδοξη κληρονομιά της Τήνου, γύρω από τον οχυρωμένο λόφο του Ξώμπουργκου χτυπά η καθολική καρδιά της. Στα ριζά του λόφου, η Μονή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στο κάστρο (με εξαιρετική θέα), πριν συνεχίσετε τις ανακαλύψεις στα πέριξ: στο αινιγματικά βραχόσπαρτο τοπίο του Βώλακα, στα γαλήνια σοκάκια του Τριπόταμου που αγάπησε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, στην έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής στην Ξυνάρα, στα Λουτρά για το περιποιημένο Λαογραφικό Μουσείο της Μονής Ιησουιτών (το εμβληματικό τετραώροφο κτίριο-μουσείο της Μονής Ουρσουλινών ήταν μέχρι πρότινος κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης), στο καινούργιο μουσείο του εικαστικού Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο, στους περιστεριώνες-έργα τέχνης του Ταραμπάδου, στην πανέμορφη Κώμη, στην κατάφυτη ρεματιά με τους περιστεριώνες και τους νερόμυλους στην Αγάπη, στο γαλήνιο Σκλαβοχωριό του Γύζη, στα ερειπωμένα Μοναστήρια.
Μετά το μπάνιο στις ειδυλλιακές ανατολικές παραλίες ή για ένα εύκολο και γρήγορο απομεσήμερο διάλειμμα από τη βαβούρα της Χώρας, ακολουθήστε τη διαδρομή για τα ορεινά χωριά του νότου και αναζητήστε δροσιά στην πλατεία και στις ξυνάρες (τις κοινόχρηστες βρύσες) των Δύο Χωριών και τις μεσαιωνικές στοές του Αρνάδου.
Λίγα λόγια για τη Δήλο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Βρίσκεται στο κέντρο του νησιώτικου συμπλέγματος των Κυκλάδων και σε απόσταση μόλις 6 ν.μ νοτιοδυτικά από την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Η γεωγραφική της θέση ουσιαστικά "βάφτισε" τις Κυκλάδες, αφού τα νησιά που ανήκουν στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα ακολουθούν κυκλική διάταξη περιμετρικά της Δήλου. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Δήλος είναι ο ιερός τόπος που γεννήθηκαν η θεά Άρτεμις και ο θεός Απόλλωνας. Σαν γενέτειρα θεών λοιπόν η Δήλος, δεν "επέτρεπε" σε κανένα θνητό να γεννηθεί ή να πεθάνει στα χώματά της με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να μεταφέρονται στο γειτονικό νησί της Ρήνειας. Προσεγγίζοντας το μικρό λιμάνι της Δήλου εκτός απ' τα κρυστάλλινα νερά μπορεί κανείς να διακρίνει χιλιάδες διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα και να νιώσει την ιδιαίτερη ενέργεια του ιερού αυτού τόπου.
Οι ανασκαφές, που άρχισαν το 1872 και συνεχίζονται ακόμη, έχουν αποκαλύψει το Ιερό και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνιστικής πόλης. Σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε, είναι τις αγορές και το ιερό , τα γυμνάσια και τις παλαίστρες, τις καλο διατηρητέες κατοικίες, τους ναούς των θεών και φυσικά την περίφημη Λεωφόρο των Λεόντων.
Από την κορφή του Κύνθου, το λόφο που σύμφωνα με το μύθο ο Δίας παρακολουθούσε τη γέννηση του Απόλλωνα, η θέα είναι απολαυστική και συγχρόνως μαγευτική. Στο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, έχουν συγκεντρωθεί αξιοθαύμαστα εκθέματα (γλυπτά, αγγεία, επιγραφές) σπάνιας αρχαιολογικής αξίας και ομορφιάς, τοποθετημένα σε 9 αίθουσες με βάση τη χρονολογία και θεματολογία τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1Η ΜΕΡΑ
Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και αναχώρηση για το λιμάνι της Ραφήνας. Επιβίβαση και άφιξη στη νύφη των Κυκλάδων. Ξεκινάμε τον γύρο του νησιού με πρώτη στάση το μοναστήρι της Αγ. Πελαγίας. Στη συνέχεια επίσκεψη στον Πάνορμο, γεύμα στο χωριό Βώλαξ. Τέλος θα καταλήξουμε στον Πύργο το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, όπου θα επισκεφτούμε το εργαστήρι του γλύπτη Χαλεπά και το μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Χρόνος ελεύθερος και στη συνέχεια μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

2Η ΜΕΡΑ
Πρωινό και αναχώρηση για τη Δήλο με πλοιάριο. Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο, αλλά και ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Θα ξεναγηθούμε στην Αγορά των Ερμαϊστών, το Ναό των Δηλίων, τη Μινώα Κρήνη, το Άνδηρο των Λεόντων, το Ίδρυμα των Βυρητίων, το Στοιβάδειον, το Θέατρο, τον Ναό της Ίσιδος, την οικία του Διονύσου και το Ναό της Ήρας. Θα επισκεφθούμε και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το μεσημέρι απόπλους για Μύκονο, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να περπατήσετε στο γραφικό λιμάνι, στα σοκάκια και στη φημισμένη αγορά της Χώρας. Το απόγευμα επιστροφή στην Τήνο. Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

3Η ΜΕΡΑ
Πρωινό και προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης. Έπειτα περιήγηση στο Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας. Θα δούμε το ναό της Εύρεσης, το μαυσωλείο της Έλλης, το μουσείο Βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων, την έκθεση Τηνίων καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη και το αρχαιολογικό μουσείο. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια. Αναχώρηση για το λιμάνι όπου επιβιβαστούμε στο πλοίο με προορισμό την Ραφήνα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ :

TINOS BEACH 4* www.tinosbeach.gr

Συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.